Ciasto makowe :
15 dag margaryny lub masła
30 dag maku (sparzyć i zmielić 2-3 razy)
20 dag cukru pudru
10 dag miodu
8 jaj
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem,dodawać po jednym żółtku,dodać miód stale ucierając.Dodać zmielony mak,następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Białka ubić na sztywno.Połączyć z masą makową delikatnie mieszając łyżką.Ciasto podzielić na dwie równe części.Piec ok 30 min.w temp.170-180 C.Piekłam to ciasto na formie o wym.35x25 cm.
Ciasto białe :
6 białek
2/3 szkl.cukru
1/3 szkl.mąki pszennej
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
10 dag wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier-ubijać.Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Piec 20-25 min.w temp.170-180 C
Krem :
6 żółtek
1 duży cukier waniliowy (lub 2 małe)
3/4 szkl.cukru (może być trochę mniej)
3 szkl.mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
35 dag masła
Żółtka zmiksować z cukrami.W szklance mleka wymieszać obie mąki,wlać je do ubitych żółtek-dobrze wymieszać.Pozostałe mleko (2 szkl.)zagotować.Do gotującego mleka wlać wymieszane żółtka z mlekiem i mąką.Powstały bydyń schłodzić.Masło utrzeć na puch-dodawać stopniowo zimny budyń.
Masa jabłkowa :
1.5 kg jabłek
3 galaretki (dałam malinowe)
rodzynki (opcjonalnie)
trochę cynamonu (opcjonalnie)
Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach,przesmażyć.Do gotujących dodać suche galaretki,dokładnie wymieszać (ok.2-3 min) Jeżeli jabłka będą kwaśne można dodać cukier.Wystudzić.
Przełożenie :
Ciasto makowe
1/3 kremu
Ciasto białe
Masa jabłkowa
1/3 kremu
Ciasto makowe
1/3 kremu (można również posmarować boki ciasta)
polewa
laura5 2014-09-07
Ale kusicie przepysznym ciastem,az nam slinka poleciala...... Cudownej niedzieli z dobrym humorkiem Ci życzę--pozdrawiam cieplutko:))
ania03 2014-09-07
Super wygląda:)pozdrawiam
intma43 2014-09-07
Robiłam ostatnio bardzo podobne ciasto, ale u mnie nie zrobiło niestety furory...wszystko przez to makowe ciasto ;) Acz Twoje wygląda rewelacyjnie!