Przepis:
1 litrowy słoik ubitych kwiatów mniszka
2 cytryny
1 kg cukru
1 litr wody
Kwiaty mniszka gotujemy z pokrojonymi cytrynami około 15 minut. Następnie przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy przez sito wywar z kwiatów i cytryn, dodajemy cukier i gotujemy 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gorący miód wlewamy do słoiczków i na gorąco zakręcamy.
anad60 2015-05-12
piękne i zdrowe zapasy....chyba zrobię
a te kwiatki to kiedy zbierać :
biorę przepis i jak mi się uda to dla dzieci zrobię !!!
abore76 2015-05-12
Warto mieć w swojej spiżarce taki miodek,ma wiele zalet kulinarnych i leczniczych.
sciema 2015-05-13
Moja sąsiadka dziś się wybrała na zbiór mniszka , albo miodzik albo syrop będzie robić ...:)