Smaki jesieni zamknięte w miseczce zupki.
Czas : 1 godzina
Składniki :
4 papryki ( 2 czerwone, 2 żółte )
4 pomidory ( sparzone i obrane ze skórki )
2 cebule ( 1 cukrowa , 1 czerwona )
1 szklanka obranej i pokrojonej w drobną kostkę dyni
2 duże marchewki utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka )
4 szklanki bulionu ( do wyboru warzywny, drobiowy, mięsny - może być z kostki )
pieprz mielony do smaku
3 łyżki oleju ( używam z pestek winogron )
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
przecier pomidorowy do smaku
odrobina miodu ( lub cukru do smaku )
ok 1,5 - 2 szklanek zacierki ( ja dałam czerwoną ketchupowa ale może byc inna lub nawet zwykła )
Rozgrzać w garnku o grubym dnie olej i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dołożyć marchew, dynię, papryki ( pokrojone w paseczki ) i dusić mieszając ok 15 minut. Dołożyć pokrojone w kosteczkę pomidory i dalej dusić 10 minut. Wlać bulion ( lub wodę i kostki bulionowe ) , zacierkę ( ugotowaną ) .Gotować 35 minut. Doprawić do smaku przecierem, miodem , pieprzem .
Podawać posypaną natką pietruszki.
Zapomniałam , ze nie wstawiłam jeszcze przepisów na kolorowe zacierki- obiewcuję , że dodtawię na razie możecie wykorzystać ten na zwykłą zacierkę https://www.garnek.pl/bunia/10378967/farfelki-czyli-inna-zacierka
dodane na fotoforum:
cherney 2010-10-05
MNIAM MNIAM JESIENNE SMAKI ;)