Czerwona kapusta z żurawiną:
Bardzo smaczna odmiana czerwonej kapusty o winno- owocowym smaku .
Czas : 45 minut
Składniki :
¼ główki kapusty ( takiej średniej wielkości )
2 czubate łyżki konfitury z żurawiny ( mało słodkiej )
1 łyżka octu winnego ( jabłkowego lub wiśniowego )
sól
cukier
pieprz mielony
2 łyżki masła
Kapustę drobno uszatkować. Zalać osoloną ( 1 łyżeczka soli ) wodą .Gotować 30 minut .Odcedzić .W rondlu rozpuścić masło. Włożyć kapustę .Dodać konfiturę z żurawiny , ocet i dusić mieszając 15 minut. Doprawić do smaku solą , pieprzem i jeśli trzeba cukrem .
dodane na fotoforum:
barossa 2008-12-08
dobre połączenie,modra kapusta jest raczej mdła,te wszystkie dodatki wyeksponują jej doskonałe walory smakowe:)
iwoski 2008-12-08
Od małego uwielbiam kapustę, nawet babcia mówiła, że jestem mała kapuściara hi hi. Takiej jeszcze nie jadłam, ale na pewno spróbuję. Dzięki kochana za pomysł :)
bunia 2008-12-08
barossa- żurawina doskonale mi się komponuje smakowo właśnie z czerwoną kapustą i z buraczkami .Robię też z dodatkiem żurawiny dresingi do sałat - fantastyczne .Jakoś przegapiłam w tym roku jarzębinę , a z zeszłego roku nic nie zostało. Musze zobaczyć może jeszcze gdzieś znajdę ( przemrożona jest nawet lepsza na konfiturę )