Farsz:
16 czarnych oliwek bez pestek
100 g sera camembert
80 g szynki
100 g pieczarek
30 g cebuli
10 g masła
4 jajka
160 ml śmietany
sól
pieprz
Ciasto (uwaga - na dwie tarty):
340 g mąki pszennej + mąka do posypywania stolnicy
200 g masła + odrobina do posmarowania foremki
1 jajko
2 łyżeczki oleju słonecznikowego
Przygotuj ciasto (możesz też użyć gotowego): przesiej mąkę i dodaj pokrojone masło, zacznij zagniatać. Kiedy kawałki masła będą już małe, dodaj roztrzepane jajko i olej, zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie połowę ciasta cienko rozwałkuj (resztę możesz zamrozić i wykorzystać następnym razem) i wyłóż nim lekko natłuszczoną formę do tarty. Odetnij nadmiar ciasta wystający poza foremkę. Zgnieć kawałek papieru do pieczenia, którym wyłożysz ciasto, a następnie rozprostuj je (dzięki temu jest bardziej elastyczne) i wyłóż nim ciasto. Na wierzch wysyp ciężarki lub suchą fasolę. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. C. Piecz 20 minut, następnie ostrożnie zdejmij obciążenie i ponownie wstaw do pieca na blisko 20 minut, aż ciasto się zrumieni.
Przygotuj farsz: pieczarki umyj, obierz i pokrój w paski, cebulę w kostkę i razem podsmaż na maśle przez mniej więcej 10 minut, aż woda odparuje. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj sos: do naczynia wbij jajka, dodaj śmietanę, dopraw solą oraz pieprzem i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji, 3-4 minuty. Na upieczone ciasto nałóż pieczarki z cebulą, ser camembert pokrojony w plastry, szynkę pokrojoną w kostkę i całe oliwki. Całość zalej sosem śmietanowo-jajecznym i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40 minut, aż sos się całkiem zetnie. Podawaj na ciepło.
dodane na fotoforum:
laura5 2012-12-04
Cudownej nocy, miłego spania
a jutro w odpowiedniej godzinie
radosnego wstawania.
Garnek znowu daje popalić:(;(,wiedz i my juz zmykamy do lozek.....do jutra kochani pa pa
betaww 2012-12-04
No...ja tez raczej bez oliwek.....Jakoś nie mogę sie do nich przekonać.....
Dzięki za przepis i pozdrawiam....*****