Do porannej kawy zostawiam .Bardzo amaczny i delikatny.
10 dag stopionego masla
5 dag cukru (1/4 szkl.)20 dag wiorkow kokosowych
2 jajka.
MASA SEROWA
1 kg sera trzykrotnie mielonego(dalam w wiaderku)
20 dag. masla
5 jajek
2 szkl. cukru pudru
olejek zapachowy wedlug uznania (dalam smietankowy tak jak budyn)
torebka budyniu smietankowego
2-3 lyzki maki ziemniaczanej
4-5 lyzek zimnego mleka.
NA WIERZCH .
gotowa polwa czekoladowa
wiorki kokosowe.
Tortownice o srednicy 26 cm. wylozyc papierem lub posmarowac tluszczem i posypac bulka tarta.
Skladniki na spod kokosowy wymieszac ,wylac na dno tortownicyi wstawic do piekarnka nagrzanego do 180-200°C i zapiec az sie zarumieni.Odstawic do ostygniecia.
Skladniki masy serowej oprocz maki ziemniaczanej i mleka,wlozyc do garnka i dokladnie wymieszac .
Garnek postawic na malym ogniu i podgrzewac ,mieszajac do uzyskania jednolitej masy.
W osobnym naczyniu rozprowadzic make ziemniaczana z mlekiem i wlac do masy serowej.
Caly czas mieszjac podgrzewac prawie do zagotowania az zgestnieje.
Goraca mase wlac do przygotowanej tortownicy i zostawic do calkowitego wystygniecia.
Polac polewa i od razu posypac wiorkami kokosowymi.
dodane na fotoforum:
niusia1 2014-12-08
a takie jak twoje to dopiero pyszne,bo ":swojskie" a na kokosowym spodzie nigdy gotowanego serniczka nie robiłam,ale przepis jest to zrobie- dzięki i pozdrawiam życząc udanego tygodnia!
ania03 2014-12-08
Więc ja zasiadam:)))miłego dnia
stachs7 2014-12-08
Prosty,fajny przepis,skorzystam.
danka1 2014-12-08
rozkosz dla podniebienia
muniu 2014-12-08
POZDRAWIAM
jmania 2014-12-08
Robiłam na herbatnikach ale Twój Iza wygląda tak pyszniutko że przepis skopiowałam