jeszcze gorące...za chwilkę kroimy :)))
tym razem z rabarbarem ...
składniki na małą blachę lub tortownicę śr.26-28cm
wieczorem:1szkl.cukru
5dkg drożdży
3 rozbełtane jajka
1/2 szkl.oleju
1szkl.mleka letniego
rano następnego dnia:
1/2kg mąki pszennej
szczypta soli i kruszonka
Wieczorem,ja robiłam między 22-23,wszystkie składniki włożyć do miski .Zachować kolejność:na dno cukier,na to pokruszone drożdże,rozbełtane jajka,olej i mleko.Pozostawić na noc (nie wolno mieszać).Przykryć folią i zostawić do rana.Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki i szczyptę soli.Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się składników(ja mieszałam mikserem -delikatnie),wlać do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej odrobiną oleju i odstawić.Zrobić kruszonkę.W tym czasie ciasto trochę podrośnie.Włożyć do zimnego piekarnika-ważne! i piec ok.1 godz.w 170 stopni Smacznego!
ciasto jest puszyste-jak biszkoptowe,rewelacja.Polecam na śniadanko :)))
dodane na fotoforum:
annorl1 2013-05-17
to ja pierwsza ustawiam się po porcyjkę :)
jerry61 2013-05-17
znam podobny przepis,wszystko w tej samej kolejności .mąka z łyżeczka proszku też [od razu] czas oczekiwania 2 godziny.pycha!
kot54 2013-05-17
uwielbiam placek z rabarbarem....smacznego :)
danka1 2013-05-17
no nareszcie się doczekałam
maria10 2013-05-17
....przepis Lidziu pozwoliłam sobie odpisać.... ale będzie smakowało wybornie.... :))))