CIASTO CIEPANE LIDQI
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=901
5 jajek + szklanka cukru + cukier waniliowy ubic
utrzec 20 dag margaryny, dodac te jajka z cukrem i potem poltorej szklanki maki
6 lyzek miodu podgrzac dodac poltorej lyzeczki sody powino sie spienic tak na bialo. I to do ciasta
piec 3 placki.Albo 1 w duuuużej formie-40na40cm. Powinno urosnac. PIec w 170 stopniach jakies 15 minut. TO ciasto jest dziwne bo jest w czasie pieczenia biale i biale a potem jest ok w ciagu 2 minut wiec lepiej pilnowac.
wyjmujesz placek smarujesz zwykla smietana na goracy placek, potem przywalasz kolejny i to ci sie skleja
Jesli ci nierowno wyrosnie to mozesz sciac gorke a okuszki wsadzic w dolinke to sie potem i tak skleja na amen i nic nie widac. odradzam pieczenie jednego plcka i rozcinanie go bo po pierwsze ciasto sie na goraco zle kroi a po drugie to miod sprawia ze ono jest po wierzchu bardziej brazowe niz w srodku i potem jak sie j poskleja to sa sliczne paski
annada 2008-03-03
ha,ha,ha jak ty już coś wymyślisz to można boki zrywać,co to za nazwa! Ale ciasto wygląda smakowicie,jak nie jest za trudne to napisz mi przepis nz GG.
wiro111 2008-03-03
prosze o przepis na "ciepniete" a dlaczego sie tak nazywa ?
moze trzeba ciepac nim pod gibzdeka co ?
wiro111 2008-03-03
dzieki serdeczne...musi byc pyszne....))))-
dorotka87 2008-03-03
A skad ta nazwa? :P