•Ciasto:
•6 jajek
•1 szkl. cukru + 1 cukier waniliowy
•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
•1 łyżka mąki pszennej
•3 budynie czekoladowe - bez cukru!!
•Masa:
•600ml. mleka
•1 - 1.5 tabliczki białej czekolady
•2 łyżki cukru
•0.5 szkl. mąki ziemniaczanej
•3/4 kostki miękkiej Kasi
1.1
Ciasto:
Białka ubić osobno. Stopniowo dodać cukier (wraz z cukrem waniliowym)
Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na puszystą masę.
Mąkę, budyń czekoladowy i proszek do pieczenia przesiać i dodawać po trochu do ciasta. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Piec 30min. w temp. 160\"
* Wymiary blaszki standardowe
Ciasto wystudzić i przeciąć na pół...
2.2
Masa:
500ml. mleka gotujemy z białą czekoladą.
Pozostałe 100ml. mleka mieszamy z cukrem i mąką. Całość gotujemy do zgęstnienia masy. Odstawić do wystudzenia!!
Miękką Kasię utrzeć z 2-3 łyżkami cukru pudru, dodawać stopniowo \"masę budyniową\" cały czas miksując.
Kremem smarujemy jeden blat biszkoptu, przykrywamy kolejnym.
Na koniec zrobić polewę czekoladową :)
dodane na fotoforum:
coral81 2013-12-02
no piekne i apetyczne:)
tinka 2013-12-02
...ale fajne..........;)
Serdecznie pozdrawiam, słonecznego tygodnia życzę Tobie Małgosiu:)