Piegusek przekładany kremem z chałwą
Ciasto makowe
7-8 białek 1 i 1/4szklanki
1 kostkę margaryny palmy
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka maku
4 łyżki wiórków kokosowych
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Margarynę stopić i ostudzić ;mąkę ,mak proszek i wiórki zmieszać razem;białka ubić dodać stopniowo cukier i dalej ubijać by się dobrze rozpuścił;dodać mąkę wymieszaną z makiem i stopiony chłodny tłuszcz. wymieszać i dodać do ubitych białek wylać na blaszkę i upiec aż ciasto zacznie odstawać od brzegów wystudzić.
Ciasto przeciąć na pół i następnie każdą połówkę na dwa blaty;przełożyć kremem ; ciasto polać polewą czekoladową.
Krem z chałwy
100 g chałwy waniliowej
3/4 margaryny Kasia
1/2 szklanki cukru pudru
mały kieliszek spirytusu 25g
Utrzeć tłuszcz z cukrem pudrem dodać pokruszoną chałwę i spirytus utrzeć na puch .
dodane na fotoforum:
misiabe 2012-12-13
U mnie to blaszka 25x40 ciasto potem kroje na pół i każdą przekrawam na dwa blaty i tak mam ciasto w wymiarach 20x25