-przepis na dwa duże słoje,
12 główek czosnku
ziele angielskie 2 - 4 ziarenka
łyżeczka ziaren gorczycy białej
2 listki laurowe
kilka ziaren kolorowego pieprzu
świeża ostra papryka, lub suszona
mała, pokrojona w piórka cebula
2 małe kawałki korzenia chrzanu
koper do kiszenia
niecały litr wody
około 100 gram soli
-wszystkie dodatki dzielimy na dwie równe częćsi i układamy w słoikach zalewamy letnią wodą z rozpuszczoną solą i przykrywamy zakrętką (nie zakręcamy)
-kiszenie trwa około 2 - 3 tygodni (jest to uzależnione od temperatury)
-jak czosnek zacznie zmieniać barwę na bardzo ciemną, znaczy że jest już gotowy :-)
-proces kiszenia (zmiana barwy czosnku na ciemną) można zatrzymać pasteryzując słoiki :-)
https://www.garnek.pl/pinecha/25366027/swieta-na-dzialce-kiszony
dodane na fotoforum:
lila08 2012-08-16
często wyjadam z ogórków kiszonych...ale tak jeszcze nie kisiłam,do czego używasz tego czosnku?
pinecha 2012-08-16
... jeszcze do niczego ;-)
-kiszę pierwszy raz
-jadłem takie dobroci jak kiedyś byłem u ruskich ;-)
jesorek 2012-08-16
przepis zajumøam :D:D pozniej sie zastanowie do czego bede stosowac :) Pozdrawiam :)
pinecha 2012-08-17
-na zagrychę, do sałatek, jako dodatek do obiadów, lub na kanapkę ...
-wszędzie tam, gdzie dodajemy lub z czym jemy ogórka kiszonego ;-)
ktosia 2012-08-20
Ciekawy przepis, tym bardziej że kiszenie odbywa się w łupinach.
Pokaż jak wygląda po ukiszeniu:)
pinecha 2012-10-30
-ktosia
... nie było szans na fotkę, czosnek rozszedł się jak świeże bułeczki ;-)