Pieczeń wieprzowa( zdjęcie moje.)
Kilogram szynki bez kości, olej, sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, majeranek,.
Umyty i osuszony kawałek mięsa nasmarowałam olejem. Oprószyłam obficie solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, papryką. Doprawione mięso zawinęłam w folię spożywczą i schowałam na noc do lodówki. Następnego dnia szynkę odwinęłam z folii. Włożyłam do naczynia żaroodpornego. Wierzch mięsa posmarowałam olejem. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 175 st z grzałką góra - dół - piekłam godzinę. Po godzinie do naczynia włałam 1/2 l wrzącej wody. Naczynie przykryłam pokrywką i piekłam kolejną godzinę. Po 1/2 h szynkę w naczyniu przewróciłam na drugą stronę. Po drugiej godzinie pieczenia wyjęłam mięso z naczynia. Wywar przelałam do garnka, dodałam 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe - zagotowałam. Następnie wywar zaprawiłam łyżką mąki którą dokładnie rozprowadziłam w niewielkiej ilości wody - zagotowałam. Przed podaniem mięso pokroiłam w plastry.
Jeśli wywar jest mało wyrazisty, należy doprawić wg własnego smaku.
maria10 2017-04-08
.... ale dobry pomysł na święta..... odgapię ten przepis i będę robić na święta....miłego wieczoru życzę:))))))