przepis :
kruche ciasto na spód, herbatniki petitki lub biszkopty (ja dałam biszkopty)
8 jajek (ja dałam 10 małych)
1 kg sera wiaderkowego (delfiko)
sok z 1 cytryny (pominęłam)
1 i 1/2 budyniu śmietankowego
2 niepełne szklanki cukru
530 ml śmietany kremówki (dałam 500 ml łowickiej)
od siebie do środka dałam ok 10 dkg wiórków kokosowych i 1 op cukru waniliowego
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser i budyń (suchy), a potem dodać ubite na sztywno białka i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec dodać ubitą śmietanę i też wymieszać.
(zrobiłam odwrotnie niż w oryginalnym przepisie najpierw do żółtek dodałam ubitą śmietanę a na koniec białka, ale to chyba nie ma większego znaczenia )
Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec godzinę w temp. 180 stopn.
potem zostawiłam w uchylonym piekarniku do prawie całkowitego wystudzenia
oryginalny przepis na str :
https://czasnawnetrze.pl/przepisy-kulinarne/przepisy/11764-sernik-jak-puszek
dodane na fotoforum:
niusia1 2017-08-20
piękny,wysoki i wiem jak smakuje- też go piekę czasem