Jogurtowy deser/pudding chia z owocami (u mnie z kiwi)
https://kochamlubiegotuje.blogspot.com/2017/08/jogurtowy-deserpudding-chia-z-owocami.html
Nasiona szałwii hiszpańskiej, zwane nasionami chia słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i zdrowotnych. Zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, również żelaza zawierają więcej niż szpinak. Są cenione za wysoką zawartość białka, potasu, błonnika, oraz magnezu.
Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.) - pochodzącej z Meksyku i Gwatemali roślinie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze nasion chia doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą.
Nic dziwnego - zawierają one więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak.
Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.
dodane na fotoforum: