300g suszonych pomidorów w oliwie z oliwek
50-60g uprażonych na patelni orzeszków piniowych
2-3 ząbki czosnku
1ostra papryczka chili
sól do smaku
oliwa z oliwek- w razie potrzeby
2-3 łyżki startego parmezanu 25-30dkg linguine(makaron). Do miksera wrzuć wszystkie składniki oprócz sera i pinii - i zmiksuj wszystko drobniutko. Następnie dodaj ser i oliwę z oliwek w której znajdowały się pomidory tak, by wszystkie składniki utworzyły gładką pastę. Na koniec sprawdź, czy nie potrzeba odrobiny soli lub pi- pamiętaj o tym, iż ser i pomidory są słone same w sobie, więc upewnij się by doprawiać pesto na samym końcu! Gotujemy makaron al dente, odcedzamy mieszamy z przygotowanym pesto i posypujemy uprażonymi piniami.
dodane na fotoforum:
laura5 2012-12-08
Cieplutko pozdrawiamy w sobotni poranek- poniewaz unas zimno az srach wyjsc z cieplego pomieszczenia brrrr.....