Pyszne i łatwe: 4 porcje
Kruszonka:
70 g masła lub margaryny
70 g mąki pszennej
szczypta soli
70 g drobnego cukru
70 g zmielonych płatków migdałowych
Wszystkie składniki mieszamy, i wkładamy do lodówki na 15-20 minut.
4 średnie jabłka
30 g żurawiny
50g jagody amerykanskiej
czubata łyżka brązowego cukru (może być biały)
pół łyżeczki cynamonu
masło. Jabłka obieramy,kroimy w kosteczkę, dodajemy brązowy cukier, żurawinę i cynamon, wszystko razem mieszamy. Masło wkładamy na patelnię,podgrzewamy aż się roztopi. Dodajemy mieszaninę jabłek.Smażymy tak długo, aż jabłka się zarumienią i zmiękną.(A ten zapach w całym domu-bezcenny)Ramekiny(lub inne naczynie żaroodporne) smarujemy masłem, po czym nakładamy jabłka do 3/4 wysokości naczynia. Obsypujemy kruszonką. Pieczemy 25-30 min. w temperaturze 180stopni.Podajemy na ciepło w towarzystwie lodów,bitej smietany lub kremu fraiche
dodane na fotoforum: