1 szklanka mleka
1 szklanka zimnej wody
1 łyżka oleju
2 plus 1/4 szklanki maki
2 jajka
szczypta soli
wszystkie wymienione powyżej składniki łącznie z olejem wymieszać mikserem na jednolitą masę. Na teflonowej patelni smażyć naleśniki.Ok. 500 g świeżego szpinaku
250 ricotty( może być twaróg)
1-2 ząbki czosnku
50 g drobno startego parmezanu, garśc prażonych płatków migdałowych
sól, pieprz .Kwaśna śmietana lub krem fraiche ja użyłam krem.
Szpinak świeży wrzucamy na kilka minut do wrzątku . Kiedy przestygnie odciskamy i lekko siekamy na mniejsze kawałki, mozna użyc blendera
Jeśli używamy szpinak mrożony, rozmrażamy go na patelni lekko odparowując masę (proces musi trwać krótko bo szpinak straci kolor).
Do szpinaku dodajemy przeciśnięte przez praskę czosnek, sol i pieprz do smaku oraz ricottę. Wyrabiamy widelcem dość gładką masę. Dodajemy z dwie łyżki kremu fraiche aby masa dawała łatwiej sie rozsmarować.
Naleśniki smarujmy szpinakowym farszem i zwijamy. Podgrzewmy patelnię ponownie smażymy naleśniki na złoty kolor. podajemy polane kremem fraiche i posypanymi migdałami. Pyszne!
dodane na fotoforum:
bonga 2012-12-12
dawno nie robiłam naleśników ze szpinakiem, zapomniałam o tym smakołyku:)z mrożonym są też niezłe...ale na ciepło:)))
kot54 2012-12-12
Smaczne....lubię bardzo szpinak....
Pozdrawiam serdecznie :)
bronia 2012-12-13
..Naleśniki wyglądają apetycznie, na pewno bardzo smaczne...:)))
danka1 2012-12-14
wyglądaja apetycznie i kolorowo